SPN SCHOLENPROJECTEN

Stichting Studentenprojecten startte samen met partner Village Environment Nepal de afgelopen jaren schoolprojecten in dertien dorpen in het Gorkhagebied.

Scholenproject Nepal

De Stichting Studenten- en Musaharproject Nepal is in 2007 gestart met een scholenproject in het Gorkahdistrict in Nepal. Leerlingen kregen onderwijs in oude vervallen gebouwen en ook is er een groot lerarentekort. Omdat de overheid op veel fronten te kort schiet, is aanvullende buitenlandse hulp noodzakelijk.

 • In 2007 kreeg de Shree Shila Putri Secondary School school in Deurali een nieuw gebouw.

Daarna volgden nog zes nieuwe scholen:

 • Thalibari Lower Secondary School in Pandrung (2011)
 • Shree Maina Primary School in Gyagi (2011)
 • Mandali Primary School – Panchkhuwa in Baluwa (2011)
 • Bageshowori Lower secondary school in Amale (2011)
 • Shree Antar Joyti Secondary School in Takukot (2013)
 • Balkauri Primary School, Swara-3 in Ratmate (2013/2014)

Ook werden aanvullende projecten gefinancierd, zoals toiletten, watervoorzieningen, speelpleinen, bibliotheken, schoolmeubilair, leermiddelen.

In 2015 werden tijdens de aardbeving zes van de zeven gebouwde scholen grotendeels verwoest. Na een grote geldinzamelingsactie werden alle scholen in de periode 2016 – 2019 aardbevingsbestendig herbouwd.

Onderwijsproject van start

Dertien scholen in ons projectgebied in Gorkha zijn in januari 2021 gestart met een onderwijsverbeteringsproject. Het gaat om een investering van 106.000 euro. Van dat bedrag zijn computers, printers en leermiddelen aangeschaft.

 1. Thalibary l.Secondary, Pandrung
 2. Bashwory L Secondary, Amale
 3. Kallery L, Secondary School, Churung
 4. Mandali Primary School, Baluwa
 5. Majthar Secondary School, Majthar
 6. Balkauri Primary School, Ratmate
 7. Akala Primary School, Sulikot
 8. Shree Shaila Putri Secondary School, Deurali
 9. Bhramacharini Lower Secondary School
 10. Shree Surya Jyoti Secondary School, Taku
 11. Dharapani Secondary School, Arupokhari
 12. Ghunchowk Primary, Gunchok
 13. Shree Surya Jyoti Secondary School, Taku

De bedoeling is om leraren te trainen en kansarme jongeren – vooral jonge meisjes en jongeren met een handicap – in dit afgelegen gebied kansen te geven om zich verder te ontwikkelen. De plannen sluiten aan bij de nieuwe overheidsplannen op onderwijsgebied.

Leraren van de scholen hebben een tiendaagse computertraining gevolgd en nu zijn de leerlingen aan de beurt. Duizenden kinderen in de Himalaya profiteren de komende jaren van dit project.

SPN heeft de afgelopen twintig jaar scholen en lokalen gebouwd. Nu is de tijd rijp voor onderwijsverbetering en digitalisering in het onderwijs.

De aftrap van het onderwijsverbeteringsproject vond vorig jaar maart 2020 plaats tijdens het bezoek van bestuurslid Froukje Nijholt van SPN. Tijdens een grote bijeenkomst met alle voorzitters en hoofden van scholen en de burgemeester van dit afgelegen gebied werden dertien contracten ondertekend. Daarna brak de coronapandemie uit. Ook Nepal werd zwaar getroffen. Het project liep daardoor tien maanden vertraging op.

Computerinstituut SPN-CI onder leiding van coördinator Chhongba Sherpa verzorgde de training van de leraren van de dertien scholen.

In 2021 hopen wij het benodigde geld voor de tweede fase bijeen te krijgen. In totaal gaat het om 55.000 euro. In januari 2021 was al 47.000 euro aan toezeggingen binnen (inclusief de sponsorbijdrage van Wilde Ganzen).

Het doel van het SPN Scholenproject is om:

1. Meer leerlingen in aanraking te brengen met computers

2. Leerprestaties te ontwikkelen

3. De toegang tot onderwijs van gemarginaliseerde en sociaal achtergestelde gemeenschappen te verbeteren.